Den norske angrerettloven

Angrerettloven:

Som en følge av netthandelens stadig økende popularitet blir angrerettloven også mer aktuell for flere forbrukere. For hvilke rettigheter har du når du handler? Og hvordan fungerer angreretten i praksis?

Her følger en kort innføring som forhåpentligvis gjør det litt klarere.

I juni 2014 ble den opprinnelige angrerettloven fra 21. desember 2000 erstattet av en ny utgave. Denne ble utarbeidet som følge av EUs nye forbrukerrettighetsdirektiv som alle EU- og EØS-land må tilpasse seg. Du har dermed tilsvarende angrerett på varer du kjøper over nett fra England som det du har ved nettkjøp i Norge. Den nye utgaven stiller også større krav til nettbutikker og gir forbrukerne flere rettigheter.

 

Hva handler angrerettloven om:

Angrerettloven omhandler avtaler om kjøp av varer og tjenester mellom forbruker og næringsdrivende. Dens funksjon er å beskytte forbrukere som handler under spesielle omstendigheter, som fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted. Fjernsalg betyr her avtaler som inngås uten at begge parter er til stede samtidig, oftest ved elektronisk handel over Internett, også kalt netthandel. Angrerettloven gjelder altså ikke ved kjøp i fysisk butikk.

Loven plikter næringsdrivende til å opplyse forbrukerne om sine rettigheter. De skal informere om produkter, tjenester og fremgangsmåte ved feil eller mangler. Alle kostnader må fremstå tydelig og kjøpsbekreftelsen være forståelig. Videre skal forbrukerne gjøres oppmerksomme på at de har angrerett og at man ikke behøver å oppgi grunn for å ta den i bruk. Bruker man angreretten avbrytes avtalen og penger og varer gis tilbake til opphaver. Ved fjernsalg, som netthandel, gjelder angreretten uavhengig av varens pris, og da i 14 dager fra du har mottatt varen. Kjøper påberegnes returkostnaden, og i noen tilfeller fradrag hvis varens verdi er redusert eller en tjeneste er påbegynt.

 

Hvilke varer kan man angre på:

Hvor går så grensen for om varens verdi er redusert? Her er grensene

Dette kan være åpent for tolkninger og virke forvirrende og vanskelig å fastslå. Vi kan ta en nærmere titt på hva du har lov til som forbruker, med angreretten inntakt:

Du kan åpne forsendelsen og originalemballasjen varen er i. Har du kjøpt en elektronisk vare som en PC eller en mobil kan varen slås på og du kan koble den til et strømuttak. Klær og sko kan selvfølgelig pakkes ut og prøves på. Det samme gjelder interiør og husholdningsprodukter.

Noen unntak til loven er:

  • Varer med digitalt innhold; som DVD, CD, spill, eller andre medier. Åpnes originalemballasjen på disse varene har du ikke angrerett.
  • Hygieniske produkter. Disse kan man kun benytte angreretten på hvis varens forsegling ikke er brutt. Dette inkluderer varer som undertøy, kroppsnært treningstøy, intimprodukter, øredobber og piercinger.
  • Varer med datoutløp; som matvarer og kosttilskudd.
  • Varer spesielt tilpasset forbrukeren; som individuelle fotoprodukter, kalendere og visittkort.

Når det gjelder selve bruksgraden er en gyldig tommelfingerregel at man skal kunne teste ut produktet på samme måte som man ville kunnet i en fysisk butikk. Med en telefon kan man altså ringe, sende sms, ta bilder, og bli kjent med menyen og spesifikasjonene for å få et tilfredsstillende inntrykk av produktet. Med en PC kan man blant annet teste eksisterende brukersystem, programmer, tastatur, lyd og skjerm, men man kan ikke legge inn nye programmer eller annen data på harddisken. Det skilles her altså mellom å prøve og å bruke varen, hvor førstnevnte er greit og sistnevnte ikke.

Blir varen skadet på noen måte bortfaller også angreretten.